مشاوره ترک اعتیاد

ساخت وبلاگ

مشاوره ترک اعتیاد ، اعتیاد آسیب های جبران ناپذیری برای فرد و جامعه در پی دارد. علاوه بر فرد معتاد، خانواده و جامعه اطراف او نیز هزینه وابستگی فرد به مواد مخدر را می پردازند. از این رو ترک اعتیاد را می توان حتی برای جامعه بعنوان موفقیتی بزرگ به شمار آورد.

 

ترک اعتیاد، فرآیندی طولانی می باشد که طی آن فرد یاد می ‌‌گیرد ولع مصرف مواد مخدر را کنترل نموده و از عود مجدد آن جلوگیری نماید. خوشبختانه این فرآیند دیگر به دشواری گذشته نیست و راه‌های آسانی پیش روی فرد معتاد است. اگر تصمیم او برای ترک جدی باشد، تیمی از متخصصان در کنارش خواهند بود و در این مسیر به او و خانواده ‌اش کمک خواهند کرد. یکی از بخش ‌های این تیم تخصصی، مشاور روانشناس می باشد که فرد را برای ترک کردن آماده نموده و پس از ترک اعتیاد نیز همراه او خواهد ماند.

 

 

اعتیاد چیست؟

 

جمله ی (( اعتیاد بلای خانمان سوز است )) را بارها شنیده اید، اما وقتی سخن از اعتیاد می شود، منظور اعتیاد به مواد مخدر می باشد. تعریف اعتیاد، ابعاد وسیعی دارد. اعتیاد به مواد مخدر، الکل، سیگار، بازی و شبکه های اجتماعی از جمله شایع ترین اعتیاد ها در دنیای امروز هستند.

به طور کلی، اعتیاد نوعی اختلال رفتاری می باشد. به زبان ساده می توان آن را عادت کردن، خو گرفتن و وابستگی به چیزی مخصوصا مواد مخدر تعریف نمود. در واقع اعتیاد به دلیل افراط و زیاده روی در استفاده به وجود می آید.

از شایع ‌ترین مواد مخدری که در میان جوانان مصرف بالایی دارند می ‌توان به ماده مخدر گل، حشیش، هروئین، مورفین، تریاک، شیره، شیشه، متادون، ترامادول و ... اشاره نمود.

 

اعتیاد چیست؟

 

 

علل ایجاد اعتیاد

 

هر فردی برای مصرف مواد مخدر دلایل مختلفی دارد. در زیر مهمترین علل ایجاد اعتیاد را نام می بریم.

 

 

الف) عوامل فردی

 

- فقدان ارزش های مذهبی و اخلاقی

- پایین بودن عزت نفس

- احساس حقارت

- اختلالات روحی و روانی

- محرومیت های جنسی و تاخیر در ازدواج

- افت تحصیلی یا ترک تحصیل

- بیماری های جسمی مانند کمر درد، پا درد و ...

 

 

ب) عوامل خانوادگی

 

- سطح سواد پایین والدین

- ناسازگاری و نفاق در محیط خانواده

- عدم وجود ارتباطات صمیمانه و دوستانه میان والدین و فرزندان

 

 

ج) عوامل اجتماعی

 

- بیکاری (افراد بیکار بیشتر وقت خود را در قهوه خانه ها می گذارنند. این مکان ها بهترین و مناسب ترین جا برای فروش و مصرف مواد مخدر می باشند.)

- فقدان توانایی مالی (در واقع فقر، یکی از عوامل افزایش اعتیاد است.)

- اختلافات فرهنگی

- تنهایی و عدم حمایت خانواده و بستگان

 

 

علائم اعتیاد

 

اعتیاد به مواد مخدر علائمی را در فرد به وجود می آورد. آگاهی از علائم اعتیاد به مواد مخدر می تواند ما را در شناخت فرد معتاد کمک نماید. برخی از مهمترین علائم اعتیاد عبارتند از:

- گشاد شدن مردمک چشم

- پر انرژی و پر حرف بودن

- درد های عضلانی

- اسهال یا یبوست

- بی خوابی یا خواب آلودگی

- تعریق زیاد

- ناتوانی جنسی

- تغییرات در خلق و خو مانند عصبانیت، ناراحتی، خستگی و ...

- بی تفاوتی نسبت به ظاهر و عوامل محیطی

 

 

مشاوره ترک اعتیاد

 

اعتیاد به روح و روان فرد معتاد آسیب بسیار زیادی وارد می کند. همین موضوع باعث می شود که فرد معتاد در زمان اعتیاد و ترک آن نیاز به مشاوره داشته باشد. دریافت مشاوره یکی از مهمترین مراحلی می باشد که باید برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد. مشاوره ترک اعتیاد یکی از انواع خدمات مرتبط با سلامت روان است. مشاوره ترک اعتیاد به افراد کمک می ‌کند تا بتوانند بهترین روش برای درمان اعتیاد را انتخاب کنند و از محدودیت‌ ها و توانمندی‌ های خود در این مسیر آگاه شوند. همچنین به افراد کمک می کند تا بتوانند راحت تر مراحل درمان خود را پشت سر بگذارند.

برای تعیین بهترین روش درمان فرد معتاد در مراکز ترک اعتیاد، یک سری جلسات مشاوره ای برگزار می شود. مشاوران به شما کمک می ‌کنند تا در مورد روش‌ های نوین ترک اعتیاد اطلاعات بیشتری به دست آورید و متناسب با نیازهای خود روشی را انتخاب نمایید که بیش از همه می ‌تواند به شما کمک کند. در نظر داشته باشید، روشی که برای دیگران بهترین گزینه می باشد ممکن است برای شما کارآیی چندانی نداشته باشد. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که خود را به عنوان یک شخصیت منحصر به فرد در نظر بگیرید و بتوانید راهی را انتخاب نمایید که پاسخگوی نیازها و مشکلات خاص شما باشد.

مشاوره های ترک اعتیاد در ایران به دو صورت رایگان و غیر رایگان به افراد معتاد و خانواده های آنها ارائه می گردد. در حال حاضر، با توجه به اهمیت بسیار زیاد مشاوره ترک اعتیاد، بسیاری از مراکز ترک اعتیاد اقدام به ارائه خدمات مشاوره رایگان کرده اند.

 

مشاوره ترک اعتیاد

 

 

انواع مشاوره ترک اعتیاد

 

در ترک اعتیاد، درمان علائم جسمانی به ‌تنهایی کافی نیست. برای جلوگیری از بازگشت فرد، حتما باید روح و روان فرد معتاد نیز تحت درمان قرار گیرد. مشاوره ترک اعتیاد انواع مختلفی دارد که بسته به شرایط می ‌توانید از آنها استفاده نمایید. انواع مشاوره ترک اعتیاد عبارتند از:

 

 

- مشاوره پیش از ترک اعتیاد

 

قبل از ترک اعتیاد، مراجعه به مشاور می تواند بسیار کمک کننده و تاثیرگذار باشد. در این مرحله در جلسات مشاوره علت مصرف مواد مخدر، هدف از مصرف آن و آسیب های وارد شده بر اثر مصرف، ریشه یابی می شوند.

مشاوره پیش از ترک اعتیاد می ‌تواند به انگیزه‌ بخشی فرد کمک نموده و او را برای ترک اعتیاد مصمم می کند. دقت کنید تصمیم ‌گیری برای درمان اعتیاد، تصمیم ساده‌ ای نیست. همراهی یک مشاور خوب به افراد کمک می ‌کند که به طور منظم و با سرعت بیشتری به هدفشان دست یابند و این بحران را پشت سر بگذارند.

 

مشاوره پیش از ترک اعتیاد

 

 

- مشاوره درمان اعتیاد

 

انتخاب نوع درمان اولین مرحله برای ترک اعتیاد در کلینیک می باشد. در کلینیک ها با برگزاری جلسات مشاوره، نوع درمان انتخاب می شود. مشاوران و پزشکان با توجه به نوع مصرف، دز مصرف، مدت زمان مصرف، سن فرد معتاد و سابقه بیماری او، نوع درمان را مشخص می نمایند.

 

مشاوره درمان اعتیاد

 

 

- مشاوره حین درمان اعتیاد

 

معمولا در کنار روش های بستری و سم زدایی برای ترک جسمانی مواد، برگزاری مشاوره ترک اعتیاد برای کاهش وابستگی روانی ضروری است. مشاوره حین درمان اعتیاد به تقویت اراده برای جلوگیری از بازگشت موثر می باشد.

 

مشاوره حین درمان اعتیاد

 

 

- مشاوره پس از ترک اعتیاد

 

از مهمترین مراحل مشاوره ترک اعتیاد می توان به این مرحله اشاره نمود. دوره پس از ترک اعتیاد، دوره ای بسیار حساس در زندگی افراد است. زیرا بسیاری از افراد پس از ترک، با وجود سختی ‌هایی که پشت سر گذاشته ‌اند، متاسفانه مجددا مصرف مواد مخدر را شروع می ‌کنند. تاثیر مشاوره ترک اعتیاد در این دوره بسیار زیاد است و باعث جهت ‌دهی و سازمان ‌دهی افکار و برنامه‌ های شخص می‌ گردد. افرادی که اعتیاد را کنار می ‌گذارند، شرایط حساس و شکننده ‌ای دارند و برای بازسازی روابط، بازگشت به زندگی عادی و پذیرفته شدن دوباره در جامعه به کمک نیاز دارند.

در این جلسات به افراد در زمینه بهبودی شرایط کلی مشاوره داده می ‌شود. مشاوران به آنها کمک می ‌کنند که بتوانند به زندگی عادی بازگردند، با انجام راهکارهای ارائه شده بر شرایط سخت غلبه کنند و در مقابل وسوسه مصرف مجدد مواد مخدر مقاومت نمایند. افراد می ‌توانند پس از ترک اعتیاد در جلسات گروهی شرکت کنند و تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.

 

مشاوره پس از ترک اعتیاد

 

 

- مشاوره فردی ترک اعتیاد

 

مشاوره فردی در ترک اعتیاد، دو هدف اصلی دارد. یکی از این اهداف، پرداختن به علائم اعتیاد و آسیب‌ های ناشی از سوء مصرف مواد مخدر می باشد. هدف دیگر در مشاوره فردی کمک به ادامه روند بهبود است.

مشاوره فردی جنبه اساسی هر برنامه ترک اعتیاد به مواد مخدر، الکل و سایر روان‌ گردان‌ ها می باشد. زیرا به جنبه‌ های روحی و روانی اعتیاد می ‌پردازد. علاوه بر این، جلسات مشاوره به فرد معتاد در ریشه ‌یابی مسائل و تجربیاتی که در اعتیاد آن تاثیرگذار بوده، کمک می‌ کند. این جلسات باعث می ‌شوند که فرد معتاد به نوعی خودآگاهی برسد که می ‌تواند از آن برای مبارزه با وسوسه مصرف مجدد استفاده نماید.

در جلسات مشاوره فردی ترک اعتیاد، به فرد شیوه زندگی سالم بدون مواد مخدر آموزش داده می ‌شود. همچنین برای دستیابی به اهداف به فرد کمک خواهد شد.

 

مشاوره فردی ترک اعتیاد

 

 

- مشاوره گروهی ترک اعتیاد

 

گروه‌ درمانی نوعی شیوه درمانی نوین می باشد که تقریبا در تمامی کلینیک‌ های ترک اعتیاد مورد استفاده قرار می ‌گیرد و بسیار موثر است. در گروه‌ درمانی معمولا از متخصصان مختلف بهداشت و روان برای هدایت و راهنمایی گروه‌ها استفاده می ‌شود. به اشتراک گذاشتن تجربیات و معاشرت با گروهی از افراد که شرایط مشابهی دارند، تاثیر زیادی در روند بهبودی دارد.

گروه‌ درمانی، احساس تنهایی را از بین می ‌برد و به افراد اجازه می ‌دهد که روند بهبودی، موفقیت ‌ها و شکست ‌های دیگران را ببینند. این روش باعث می‌ شود افراد هوشیار بمانند. همچنین در جلسات مشاوره گروهی، روابطی ایجاد می ‌شود که می ‌تواند در لحظات بحران یا عود مجدد به افراد کمک کند.

در گروه ‌درمانی معمولا افراد از قبل با هم رابطه ‌ای ندارند. اعضای گروه می‌ توانند ثابت یا چرخشی باشند. صرف نظر از ثابت یا چرخشی بودن اعضای گروه، به طور کلی گروه‌ درمانی شامل سه مرحله می باشد.

مرحله 1: در مرحله آغازین، اعضا به روند درمانی گرایش پیدا می کنند و قوانین و اهداف گروه را یاد می گیرند.

مرحله 2: در این مرحله، ارتباطات معناداری بین اعضای گروه برقرار می ‌شود. همچنین درمانگر از مهارت های خود برای ایجاد تغییرات در الگوهای فکری و اصلاح رفتارها برای حرکت به سمت اهداف استفاده می کند.

مرحله 3: هر دوره درمان گروهی منظم باید در بعضی موارد پایان یابد. با این حال، رسیدن به این نقطه پایان باید تدریجی باشد تا شناخت کافی از موفقیت‌ های انجام ‌شده در طول دوره درمان و رفع هر گونه اضطراب، غم و اندوه فراهم شود.

 

مشاوره گروهی ترک اعتیاد

 

 

- مشاوره خانوادگی ترک اعتیاد

 

اعتیاد فقط زندگی فرد را تحت تاثیر قرار نمی ‌دهد، بلکه بر تمام اعضای خانواده او تاثیر می ‌گذارد. فرد برای داشتن یک درمان موفقیت ‌آمیز نیاز به روابط قوی با خانواده و دوستان دارد. خانواده او نیز باید از مزایای مشاوره ترک اعتیاد بهره‌ مند شوند. زیرا اعضای خانواده برای تغییر در زندگی فرد معتاد بسیار تاثیرگذار هستند. همچنین حضور اعضای خانواده می ‌تواند احتمال پایداری فرد در درمان را بیشتر کند. آنها می ‌توانند از طریق مشاوره آسیب‌ های اعتیاد فرد را در زندگی خود بهبود بخشند.

طبق مطالعات انجام شده، خانواده ‌درمانی باعث کاهش میزان عود، افزایش شادی در خانواده و کمک فرزندان به والدین معتاد خود در مدیریت وضعیتشان می ‌شود.

 

مشاوره خانوادگی ترک اعتیاد

 

 

وظایف مراکز مشاوره و کلینیک‌ های ترک اعتیاد

 

اهمیت مشاوره ترک اعتیاد بیشتر از آن چیزی که فکر می ‌کنید، می باشد. مشاوران به مشکلات افرادی که درگیر اعتیاد هستند، گوش می ‌دهند و از روش‌ های مخصوصی برای کمک به آنها در جهت بهبودی استفاده می ‌کنند. اگر شخص درگیر مشکلات حقوقی و قضایی باشد، مشاور ممکن است گزارش پیشرفت را به قاضی ارائه دهد.

آنها همچنین در دوران نقاهت، با افراد درگیر اعتیاد ملاقات می ‌کنند و به آ‌نها کمک می ‌نمایند تا کار خود را دوباره شروع کنند، شغل پیدا نمایند، شرایط خود را بهبود بخشند و آ‌نها را به برنامه ‌هایی ارجاع می ‌دهند که به بهبودی آ‌نها کمک خواهد کرد. اگر چه تغییر در نهایت به دست بیمار است، اما مشاوران می ‌توانند سبک خود را متناسب با افزایش انگیزه مراجع در هر مرحله از بهبودی تنظیم کنند. نقش مشاور فراتر از گوش دادن، آموزش و ارائه مشاوره می باشد.

 

 

نقش مشاوره در فرآیند ترک اعتیاد

 

برای بسیاری از افراد، مشاوره یکی از اصلی ‌ترین اقدامات در درمان سوء مصرف مواد می باشد. درمان شناختی رفتاری، مشاوره خانوادگی و انواع دیگر درمانی می ‌تواند به فرد معتاد در عدم صرف مواد مخدر کمک کند.

مشاوره ترک اعتیاد سعی در آموزش خانواده و شخص معتاد با استفاده از به کارگیری مهارت های ارتباطی، شیوه‌ های صحیح گفتگو و راهبردهای انگیزشی دارد. زیرا در ابتدا انگیزه ترک مواد مخدر را در فرد معتاد به وجود آورد تا احتمال بازگشت به مصرف مواد مخدر را در طول درمان و بعد از درمان کاهش دهد.

مشاوره ترک اعتیاد و درمان اعتیاد برای فرد اهمیت دارد. زیرا نقش مثبتی در زندگی فرد ایجاد می کند. افزایش انگیزه در بیمار، افزایش اعتماد به نفس در فرد، کمک به بیمار برای بازگشت سالم، رفع افسردگی ناشی از اعتیاد، مهارت آموزی برای مقابله با وسوسه ها، کمک به بیمار برای حل مسائل ایجاد کننده اعتیاد، خانواده درمانی و مشاوره خانواده از نقش های موثر مشاوره ترک اعتیاد می باشند.

 

 

مشاوره اعتیاد و درمان آن را از کجا باید شروع کرد؟

 

1- شاید شما هم با این جمله از سوی معتادان روبرو شده باشید که، من معتاد نیستم، فقط برای تفنن (تفریحی) مصرف می کنم و هر وقت که بخواهم آن را کنار می گذارم. اولین قدم در مشاوره ترک اعتیاد این است که فرد قبول کند معتاد می باشد. بیمار شما تا زمانی که اعتیاد خود را قبول نکرده است، احساس خطر نمی کند و نمی تواند درمان اعتیاد به مواد مخدر را آغاز کند.

 

2- دومین گام برای ترک اعتیاد غلبه بر وسوسه بعد از ترک می باشد. به این صورت که فرد معتاد را از عواقب اعتیاد و افکار وسوسه کننده ‌اش به سمت مواد مخدر و وضعیت نامناسبی که در آن قرار دارد، آگاه کنیم. تا انگیزه لازم را در او برای شروع درمان اعتیاد و عدم بازگشت به سمت مواد مخدر ایجاد نماییم.

 

3- در این مرحله فرد بیمار باید اطرافیان را همراه و دلسوز خود بداند و به این نتیجه برسد آنها می خواهند به او کمک کنند تا اعتیاد را کنار بگذارد و قصد آزار و اذیت او را ندارند.

 

4- آخرین گام شروع مشاوره ترک اعتیاد و درمان می باشد که باید آبرو و شأن انسانی بیمار حفظ گردد. به هیچ وجه نباید توهین، تهدید یا تحقیر گردد. زیرا با چنین واکنش‌ های منفی ای، بیمار از مشاوره اعتیاد و درمان منصرف شده و روند درمانی او به طور کلی متوقف می‌ گردد.

 

 

انواع روش ترک اعتیاد

 

اولین قدم برای ترک اعتیاد صحیح و اصولی مراجعه به کلینیک های ترک اعتیاد است. در این کلینیک ها، روش مناسب ترک اعتیاد با توجه به نوع مواد اعتیادآور و شرایط جسمی و روانی فرد توسط مشاوره ترک اعتیاد تعیین می شود. در نتیجه یک روش یکسان برای همه افراد مناسب نیست. بهترین روش ترک برای هر بیمار بر اساس شرایط منحصر به فرد خود انتخاب می شود. انواع روش ترک اعتیاد عبارتند از:

 

 

- ترک تدریجی

 

ترک تدریجی از اولین روش های ترک می باشد که به زمان بیشتری نیاز دارد. با وجود اینکه این روش با مشکلات روانی مانند افسردگی کمتر مواجه است، اما افراد باید حتما زیر نظر پزشک باشند. زیرا در روش ترک تدریجی احتمال بازگشت زیاد می باشد.

 

 ترک تدریجی

 

 

- دارو درمانی

 

یکی دیگر از روش های ترک اعتیاد که حتما باید تحت نظر پزشک انجام شود، مصرف داروی ترک اعتیاد است. در این روش از داروهایی مانند متادون با دوز بسیار پایین استفاده می شود. این دارو به صورت تدریجی باعث کاهش وابستگی به مواد مخدر می گردد. نکته مهم در روش دارو درمانی این است که اگر متادون یا دارو های ترک دیگر بدون توجه به دوز تجویز شده مصرف شوند، باعث وابستگی و اعتیاد می شوند.

 

دارو درمانی

 

 

- روان ‌درمانی برای ترک اعتیاد

 

روان ‌درمانی، نوعی شیوه درمانی می باشد که شامل استفاده از یک یا چند مداخله درمانی می ‌شود. در واقع روان ‌درمانی، فرآیندی است که طی آن مشکلات یا اختلالات روان شناختی توسط یک روان ‌درمانگر، درمان می‌ گردد. هدف از این امر، افزایش سلامت عمومی و رفاه فرد می باشد. این روش درمانی معمولا با سایر اشکال درمانی یا دارویی ترکیب می ‌شود.

بیماران می ‌توانند با بهبود سبک زندگی سالم، مانند خواب کافی و مناسب، تغذیه و ورزش منظم در دستیابی به‌ سلامتی کلی نیز سود ببرند.

درمان به طور معمول از چند ماه تا چند سال طول می‌ کشد و مدت هر جلسه روان درمانی 30 تا 60 دقیقه است. با شناسایی ریشه مشکلات و تلاش برای برطرف کردن آنها، بحث تحلیلی می‌ تواند به تغییر رفتارها، از جمله رفتارهای مرتبط با سوء مصرف مواد کمک نماید.

روان درمانی شامل رفتار درمانی شناختی، رفتار درمانی دیالکتیکی، درمان روان پویایی، روانکاوی و درمان حمایتی می باشد.

نتایج روان ‌درمانی مشابه تغییراتی است که توسط برخی از داروها در مغز ایجاد می‌ شود. استفاده از ترکیب دارو با روان ‌درمانی مفید می باشد، اما گاهی روان ‌درمانی آنقدر موثر است که برخی از افراد به مصرف دارو نیاز پیدا نمی ‌کنند.

 

روان ‌درمانی برای ترک اعتیاد

 

 

مشاوره ترک اعتیاد حضوری

 

در روند ترک اعتیاد، یک مشاور خوب می‌ تواند یک عامل مهم در ترک موفق باشد. شما می ‌توانید در جلسات مشاوره حضوری شرکت کنید و با کمک مشاوران با تجربه در روند درمانی‌ خود پیشرفت نمایید. توجه داشته باشید که تاثیر مشاوره حضوری، بیشتر از جلسات آنلاین و تلفنی می باشد.

 

 

مشاوره ترک اعتیاد تلفنی

 

برخی از افراد امکان مراجعه حضوری برای مشاوره ترک اعتیاد را ندارند و مشاوره تلفنی را ترجیح می ‌دهند. در کلینیک ها، این امکان فراهم شده تا شما بتوانید با آسودگی خیال از مشاوره تلفنی ترک اعتیاد استفاده کنید و از مشورت و راهنمایی‌ های بهترین مشاوران استفاده نمایید.

 

 

مشاوره ترک اعتیاد آنلاین

 

برنامه ‌های مشاوره آنلاین به شما این امکان را می ‌دهد که اگر به هر دلیلی امکان مراجعه حضوری را ندارید، به راحتی از منزل یا حتی هنگام مسافرت در جلسات درمان از راه دور شرکت کنید.

بلاگ...
ما را در سایت بلاگ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : maee1 maee1 بازدید : 86 تاريخ : يکشنبه 17 مهر 1401 ساعت: 13:22